Zelena streha na vrtu Nekrep

September 24, 2018

Toplota poletnih dni se je nenadoma izgubila. Poletne nevihte je zamenjalo nočno neurje s hudim vetrom, zjutraj pa je sledilo snemanje oddaje Na vrtu. Oh, naš vrt v jesensko razmršeni podobi! 

Posvetili smo se sonaravnim rešitvam in ena od boljših je zagotovo "zelena streha".  Gradbeni inženirji se zavedamo, da z vsako gradnjo nepovratno odvzamemo del naravnega prostora. Z umestitvijo zelene strehe vsaj del vrnemo naravi. To je zlasti pomembno v večjih mestih, kjer meteorna kanalizacija ni projektirana na nenadne nalive z ogromno količino vode. Zelena streha tako zadrži vodo, rastline na njej čistijo in ohlajajo zrak. Ustvarjen je življenjski prostor za živali. Koliko čebel, čmrljev in ptic si našo zeleno streho izbere za pristanek. Pa še voluhar ne more na njo! 

Ko se odločimo za zeleno streho sledimo korakom: strokovno načrtovanje objekta, izbira primernih materialov, upoštevanje večje obtežbe, upoštevanje zakonodaje.  Sledi izvedba objekta s strokovnim izvajalcem, izbira primerne zasaditve. Pri nas je ekstenzivna zasaditev s homuljicami (sedumi), ki ne potrebuje veliko vzdrževanja. Po osmih leti sobivanja z zeleno streho smo zelo zadovoljni, saj nudi užitek nam in drugim živim bitjem na popolnoma naraven način.

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Dolga noč je za nami. Pričakujemo svetlobo.

December 22, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive